Čas na Zero waste aj v potravinách, časť tretia: Zužitkujte

Potravinový odpad do FoodCycler

Chýbajú mi sliepky na dvore. Dobre, tak trochu aj prasiatka. Keď sme ich mali u nás na dedine na dvore, problém, čo so zbytkovým jedlom nikdy nebol. Teraz je to iné. Žijem v meste, chlievik pre prasiatka v nedohľadne a sliepky majú výbeh v mestskom parku zakázaný. Kto by tie kuracince po nich zbieral, že? :-) Výzva čo s potravinami tesne pred zárukou je čím viac aktuálna. Obzvlášť teraz, keď sme všetci viac doma a varíme ako o život. Zásob máte nakúpených plnú špajzu a niektoré sa o chvíľu budú blížiť k hraničnému dátumu spotreby. Ako ich zachrániť?

Náš plán závisí od toho, aký typ predzáručného jedla sme doma našli. Teda, či je to potravina

  1. čerstvá
  2. mrazená
  3. trvanlivá

Čerstvé potraviny sú napríklad:

  • mäso a mäsové výrobky
  • mliečne výrobky
  • ovocie a zelenina
  • chlieb a pečivo

Takéto potraviny majú záruku iba niekoľko dní. Keď ich kupujete, zamerajte sa na čo najdlhšiu dobu do expirácie, ktorá je uvedená na obale. Výrobky s dlhšou expiráciou bývajú v obchodoch ukryté hlbšie v policiach, alebo v spodných kartónoch, tak sa nebojte poriadne „zaloviť“.

Mäso a mäsové výrobky, ktorým hrozí, že vám doma ostanú „po záruke“ sa dajú vyriešiť zmrazením alebo varením či pečením. Po tepelnej úprave jednak získate chutný obed, ale aj predĺžite životnosť jedla o niekoľko dní. Keďže je tepelne spracované, je aj bezpečné na konzumáciu.

Ak sa rozhodnete tento typ potravín zmraziť, je to jednoduché. Proste ich zabalíte a dáte do mrazničky. Zmraziť sa okrem surového mäsa dá kľudne aj šunka, saláma, párky a rôzne ďalšie mäsové výrobky.

Mliečne výrobky, ktorým hrozí, že budú u vás po záruke, je praktické tepelne upraviť. Vedeli ste, že existuje recept na jogurtový koláč? Z tvarohu môžete upiecť fantastický tvarohový závin a mlieko je hlavná zložka receptu na palacinky alebo muffiny. Tvaroh a mlieko sa dajú dokonca aj zamraziť.

Ovocie využite na koláč, džem, pyré alebo tiež zamrazte. Zmraziť sa nebojte bobuľoviny či banán nakrájaný na kolieska do smoothie. Zeleninu spracujte do polievky, na lečo alebo zavarte. Z mrkvy si upečte mrkvový koláč, z cukety bábovku alebo placky.

Chlieb a rožky dajte usušiť a spravte si domácu strúhanku, alebo ich odneste na najbližšiu farmu pre kone, či zajace. Pochutia si. Chlebík aj rožky sa dajú tiež zmraziť a po rozmrazení chutia ako čerstvé. Poteší aj vás aj stará dobrá žemľovka. Sladké pečivo nekupujte vôbec a máte vybavené. 🙂

Mrazené potraviny

Mrazené potraviny majú dobu trvanlivosti od 6 mesiacov až do dvoch rokov. To ako naložiť s mrazenými potraviny určite viete. Nezabudnite svoj mrazák pravidelne kontrolovať a to, čo sa blíži k záruke spotrebovať. U podomácky vyrobených potravín, ktoré ste si zamrazili sami, sa za maximálny pobyt v mrazničke považujú zhruba tri mesiace. Po tejto dobe už potraviny strácajú niektoré svoje chuťové vlastnosti. U kupovaných mrazených potravín sa riaďte dátumom na obale. Tieto potraviny boli pripravené na dlhodobé mrazenie už počas ich výroby a na kvalite časom nestrácajú.

Trvanlivé potraviny

Suché potraviny ako napríklad ryžu, múku, obilniny, cestoviny, korenie vydržia dlho, ale nie navždy. Sem tam na ne mrknite, lebo sú ideálnym lákadlom pre mole. Radšej si kúpte iba jeden druh, ten zjedzte a potom si kúpte iný druh prílohy. Nebojte sa, že vaša strava bude jednotvárna, ak takto budete prílohy striedať, prijmete všetky potrebné živiny. Po otvorení obalu ryžu alebo múku presypte do vzduchotesnej nádoby, predĺžite tým ich životnosť.   

Konzervy sú v pohode, znesú fakt veľa. Pravdepodobne sa vám nepokazia a ak by ste na ne nemali chuť, na niektorých si zgustne aj váš domáci miláčik. Napríklad mačky milujú tuniaka aj sardinky.

Ak ste už vyčerpali všetky možnosti na zužitkovanie potravín, máme pre vás ešte ďalšie dva tipy, ako na to:

  1. Darujte:-) Nájdite si vo svojom okolí ľudí, ktorí takýto dar ocenia a toto riešenie bude výhrou pre oboch. Ak chcete takto pomôcť ľuďom bez domova, môžete napríklad v Depaul tu: https://sk.depaulcharity.org/depaul-slovensko/
  2. Foodcyclujte 🙂 Že čo to je? Viac sa dočítate tu: FoodCycler

Pridaj komentár