Zero waste aj v potravinách, časť prvá: Zamietnutie

Zero waste substrát od FoodCycler

Aký je to pocit  konečne netvoriť odpad a byť zero waste?  Skúsili sme si na vlastnej koži životný štýl budúcnosti a v Zero Waste seriále vám prinášame tipy, ako na to.

Snaha začať znižovať odpad nám v niektorých okamihoch pripomína snahu konečne schudnúť. Človek o tom dlho premýšľa, študuje rôzne diéty a nakoniec sa predsa len odhodlá začať konať. Napokon zistíme, že konať je oveľa jednoduchšie ako sme si pôvodne mysleli. 

 

Zamietaním jednoducho predídeme vzniku odpadu

Guru na bezodpadový život Bea Johnsonová radí dodžiavať päť jednoduchých zásad, ktorými sú: zamietnuť, zredukovať, zužitkovať, recyklovať a kompostovať.  

Poďme sa dnes bližšie pozrieť na prvú zásadu – zamietnutie. Zamietnutie je najväčsou výzvou v každodennom víre povinností a zhonu …napríklad také zamietnutie papierovej tašky k nákupu trička. Personál v predajni sa diví, či si to tričko chcete dať len tak do kabelky alebo priamo na seba? Veď aj tak sa musí pred oblečením vyprať a vôbec mu nevadí, že je na ceste domov v kabelke a nie v papierovej taške.

Ťažšia úloha zamietnuť je ale to, ako odolať nákupu samotného trička? Tu pomáha predstava skrine, ktorá je už aj tak plná, že sa len stačí pozrieť do vyšších políc a máme zadarmo nakúpené na celú sezónu. Vytriediť skriňu a pripraviť si vopred kombinácie oblečenia, ktoré chceme nosiť je veľmi praktické a vlastne pri tom zistíme, že žiadne ďalšie veci si kúpiť nepotrebujeme. To, čo sme na sebe nemali oblečené viac ako rok môžeme s kľudným svedomím podarovať ďalej. Keď sa nevieme rozhodnúť, či si kúsok nechať, stačí ho odložiť do krabice a ak nám nebude chýbať po dobu mesiaca, môže ísť kľudne preč. Takže oblečenie by sme mali vyriešené. Takto zistíme, že minimálne rok si nepotrebujeme na seba kúpiť nič a ušetrené peniaze môžme investovať do výbavy našej zero waste domácnosti. 😊  Napríklad nádob na skladovanie jedla, vďaka ktorým dlhšie vydrží čerstvé, obalových materiálov, ktoré opakovane použijeme pri nákupe potravín alebo pomocníkov na domáce kompostovanie či recyklovanie.

Veľký dopad má zamietnutie aj v ďalších oblastiach našich nákupov – napríklad ďalšieho jogurtu, ktorý by sme chceli zjesť, lebo nám dá dobrý pocit, že kupujeme „zdravú“ potravinu, no nakoniec ho aj tak nezjeme, lebo nám nechutí. A následne putuje do koša, lebo ostal v chladničke na ocot. Vedeli ste, že ročne v krajinách EU vyhodíme až  22 miliónov ton potravín? Viac ako polovica z toho pritom pochádza práve z domácností.

Recyklovať potravinový odpad môžete doma už aj bez kompostovania

Keď sa nám podarí prestať kupovať potraviny, ktoré ani neotvoríme, stále tu ešte ostávajú potravinové zvyšky – šupky z ovocia a zeleniny, škrupiny od vajíčok, kosti z kuraťa, obed, ktorý sme nedojedli, kávová sedlina, čajové vrecká, kúsok syra či šunky po záruke. Otázka je, čo s tým? Hodiť do koša a po týždni pobytu v kuchynskej linke a spolu novými obyvateľmi – vínnými muškami – poslať na skládku komunálneho odpadu? Kompostér ani dážďovky zvyšky z obeda tiež nezvládnu a pred nami stojí dilema: Keď sme sa dostali tak ďaleko v zamietaní, tak ako efektívne naložiť s tým, čo nám ešte ostalo? To bola aj dilema kanadského tímu vývojárov, ktorý vyvinuli riešenie domáceho recyklovania potravinových zvyškov –  zariadenie FoodCycler

FoodCycler všetok potravinový odpad spracuje na 10% pôvodného objemu a výsledný sterilný substrát môžete vrátiť naspäť do pôdy. Zamedzíte tým pobytu odpadu v domácnosti, prevážaniu odpadu, skládkovaniu či spaľovaniu a následným dopadom na naše životné prostredie. Ako bonus navyše získate dokonale čistú domácnosť bez pachov a baktérií.

Poďte aj vy spraviť krok k zero waste

Snaha o znižovanie odpadu môže byť stresujúca, preto je dôležité ísť na to postupne, stresu máme aj bez toho viac ako dosť. Každý krok, ktorý v tejto oblasti urobíme je pozitívnou zmenou a časom nás zavádzanie nových krokov začne natoľko baviť, že to pôjde samé. Do doby dokonalej zero waste domácnosti tu máme užitočných domácich pomocníkov, ktorý nám uľahčia prechod k novému životnému štýlu.

Nabudúce sa budeme v našom seriále venovať druhej zásade – ako a čo sa dá v našom živote a domácnosti zredukovať.

Name (required)Email (required)Website

Pridaj komentár