Kde kompostér končí, FoodCycler začína

FoodCycler ako alternatíva pre kompostovanie

Keď sa pozriete do smetného koša, čo tam vidíte? Smetné koše sú miesto, kde väčšinou putuje všetko, čo sa nám nepodarilo vytriediť do triedeného odpadu. Vedeli ste však, že viac ako polovica odpadu by tam nemusela byť? Predstavte si znova váš kôš. Tento raz inak – čistý, voňavý a poloprázdny. Akými cestami  tento stav docieliť rýchlo, efektívne a bez námahy vám predstavíme v nasledujúcich riadkoch.

Odpad v byte – kompostovať alebo recyklovať?

Keď sa rozhodneme riešiť vznik odpadu u nás doma, je to vždy výborné rozhodnutie. Pri hľadaní vhodného riešenia zvažujeme časovú a priestorovú náročnosť ale aj rozsah odpadu, ktorý vieme spracovať.

Pre naše životné prostredie je najlepšou variantou kompostovanie. Kompostovanie sa dá realizovať vonku v záhradnom kompostére alebo aj v byte či dome kompostérmi do bytu. Kompostovanie má najväčšiu výhodu v tom, že sa jeho obsah rozloží pomocou baktérií prirodzeným spôsobom. Toto však vyžaduje čas – minimálne 6 mesiacov a zároveň je skupina odpadu, ktorý môžme kompostovať výrazne obmedzená. Kompostovať sa dá zjednodušene odpad rastlinného pôvodu v nespracovanom stave – ako napríklad káva, čajové vrecúška, šupky z ovocia a zeleniny s výnimkou citrusových plodov a banánových šupiek. Čo ale s tým ďalším odpadom? Ako napríklad zvyšky mäsa, mäsové výrobky, kosti, mliečne výrobky, zvyšky uvareného jedla. Keď už sa rozhodneme odpad riešiť, tak by sme chceli, aby to bolo komplexné riešenie. Také, ktoré spracuje potravinový odpad všetkého druhu. 

Druhý bod, ktorý pri hľadaní riešenia spracovania domáceho odpadu budeme riešiť, je miesto. Miesto býva vždy obmedzené, takže potrebujeme riešenie, ktoré nevyžaduje veľa miesta a dá sa dobre uskladniť.

Tretia bod, ktorý nás bude zaujímať, je ako vyriešiť zápach. Biologický proces rozloženia pre kompostovaní je prirodzený a musí byť cítiť. Tento tretí bod aj mňa pri zvažovaní riešenia najviac trápil. Nikto predsa nechce, aby mu permanentne niečo v byte alebo dome zapáchalo.

FoodCycler spracuje viac odpadu ako kompostér

Ako teda nájsť riešenie, ktoré spĺňa všetky tieto kritériá? Existuje vôbec taká možnosť. Odpoveď je, že áno, už existuje.

Tím kanadských vedcov vyvinul zariadenie na spracovanie potravinového odpadu rastlinného aj živočíšneho pôvodu, ktoré odpad spracuje v priemere za 6 hodín priamo na kuchynskej linke, úplne bez zápachu a stlačením jedného tlačítka. Okrem elektrickej zásuvky nemá žiadne ďalšie nároky na prevádzku a vďaka peknému dizajnu sa dá umiestniť prakticky kdekoľvek. Kľudne aj vedľa vášho kávovaru. Keďže spracováva potraviny, pomenovali ho FoodCycler. Môžme ale prezradiť, že niektorí naši zákazníci mu dali aj iné meno …. napríklad Emil. 😊

FoodCycler je zariadenie na spracovanie potravinového odpadu, ktoré váš odpad zredukuje o 90% a premení ho na substrát. Tento substrát je sterilný a po primiešaní do pôdy v pomere 1:10 sa vďaka dobrým baktériám rozpadne do niekoľkých týždňov a naviac vašu záhradku alebo izbové rastliny prihnojí. Prečítajte si viac o zložení výsledného substrátu. (link na report)

Prevádzka FoodCycleru je viac ako jednoduchá, lebo o to kanadským vedcom práve išlo. Potravinový odpad zbierame do nádoby, ktorá je hermeticky uzavretá a vďaka tomu odpad vôbec nezapácha. Keď nazbierame dostatok odpadu, jednoducho stlačíme tlačítko a spustíme proces spracovania. Po 3-6 hodinách je spracovanie hotové a FoodCycler sa sám vypne. Zhruba po hodine môžeme obsah vybrať a uskladniť prípadne hneď využiť. Mňa osobne vždy prekvapí, ako málo tam ostane a ako pekne tento substrát vonia.

Náročnosť na priestor u takéhoto riešenia je najnižšia zo všetkých možností – dá sa vystaviť na kuchynskú linku, vložiť do skrinky alebo komory, či technickej miestnosti. Podľa nás by však bola škoda ho ukrývať.

Bonus na záver – keďže si takto vyriešime všetok vlhký odpad, štandardný zmesný kôš už nepotrebujeme a voľné miesto sme využili na triedenie plastu.

Vďaka hygienickému a sterilnému procesu spracovania odpadu je takého riešenie vhodné nielen do bytu či domu, ale aj do kancelárie.

Ten správny čas na zero waste je vždy

Práve sme si trochu predstavili možnosti, ktoré máme v byte, dome či kancelárii. Odpad sa dnes dá riešiť viacerými spôsobmi a pre ktorýkoľvek sa rozhodnete, vždy to bude dobré rozhodnutie. Veríme, že inovácie v tejto oblasti urobia kompostovanie a recyklovanie potravinového odpadu dostupnejšími. Keď budú zároveň aj praktické a jednoducho použiteľné v našom denno-dennom živote, budeme ich radi používať. FoodCycler je jednou z tých najviac praktických možností.

Pridaj komentár