Kompostér do bytu? Stručný prehľad možností

FoodCycler v domácnosti

Možno si poviete, že v dnešnej koronakríze nie je riešenie odpadu až tak podstatné. Aj myšlienky na kompostovanie môžu ísť do úzadia, no počas našej izolácie doma zistíme, ako veľmi je pre nás príroda dôležitá, lebo nás lieči a pomáha nám. A aj kompostovanie môže pomôcť ochrániť zdroj našej sily a regenerácie. Preto vám prinášame prehľad aktuálnych možností na kompostovanie v bytoch.

Ak zvažujete, či doma začať kompostovať a pre aké riešenie sa rozhodnúť, môže vám pomôcť si najskôr ujasniť motiváciu. Čiže prečo chceme doma vlastne kompostovať? Našou motiváciu na kompostovanie môže byť zníženie odpadu, ktorý smeruje na skládky, túžba prípraviť si vlastné domáce „hnojivo/ kompost“ alebo snaha o čistú hygienickú domácnosť bez najväčšieho zdroja baktérií – smetného koša.

Podľa vašej motivácie potom nájdete to najlepšie riešenie. Najaktuálnejšie trendy v riešení domáceho odpadu sú:

  1. komunitné kompostovanie
  2. elektrický kompostér
  3. kompostér do bytu – vermi kompostér
  4. kompostér – recyklátor do bytu – FoodCycler

Predstavíme vám hlavné výhody a nevýhody týchto možností.

1. Komunitné kompostovanie

Ak vaša komunita – čiže obyvatelia bytovky, mestskej štvrte alebo obce majú založený komunitný kompostér, tak už o tom pravdepodobne viete. Máte právo byť hrdí na to, že žijete v spoločnosti ľudí, ktorým záleží na budúcnosti a urobíte veľmi dobre, ak sa k nim pridáte.

Komunitné kompostéry sa zvyčajne nachádzajú v blízkosti vašej bytovky. Majú svojho správcu alebo viac správcov, ktorí ich „premiešavajú“. Je nevyhnutné, aby členovia komunity, ktorá spolu kompostuje, dodržiavali stanovené pravidlá. Napríklad množstvo a typ odpadu, disciplína pri používaní týchto miest a podobne.

Výhody komunitného kompostovania:

  • odpad z ovocia a zeleniny môžte vyhodiť sem a nie do komunálneho odpadu
  • pripravíte si spoločne kvalitný kompost na ďalšie použitie
  • idete príkladom svojim deťom

Nevýhody komunitného kompostovania:

  • skupiny odpadu, ktoré tam môžete dať sú veľmi limitované a preto sa takto zbavíte iba malej časti domáceho odpadu. Tá najväčšia časť vám pravdepodobne ostatne v koši.
  • časová náročnosť. Doba kompostovania trvá aspoň pol roka, takže ak zaplníte kompostér skôr, bude treba počkať na uvoľnenie miesta alebo obstarať ďalší kus.

Cenová náročnosť:

  • minimálna

Ak uvažujete o komunitnom kompostovaní, na internete nájdete veľa rád ako na to. Jednu z užitočných publikácii nájdete napríklad aj tu: http://www.kompost.sk/publikacie/komunitne-kompostovanie-prirucka-pre-komunitne-spolocenstva

2. Elektrický kompostér

Existuje už aj elektrický kompostér. Princíp fungovania spočíva v tom, že v zariadení sú naštepené baktérie, ktoré rozložia potravinový odpad za 24 hodín. Toto zariadenie je veľkokapacitné, spracuje viac jako 5kg odpadu. Vyžaduje si pripojenie k elektrike ale aj odpadovej kanalizácii pomocou kanalizačnej prípojky. Nevýhodou je aj finančná náročnosť. Vzhľadom na kapacitu, dizajn, veľkosť a cenovú náročnosť je vhodný hlavne do reštauračných prevádzok a prevádzok verejného stravovania.

Výhody elektrického kompostéra:

  • spracuje aj varený potravinový odpad
  • na spracovanie treba iba 24 hodín
  • vytvorí kompostový základ

Nevýhody elektrického kompostéra:

  • veľkosť
  • je potrebné pripojenie k odpadovej kanalizácii aj elektrickej sieti
  • potrebná ďalšia manipulácia s kompostovým základom – je ho treba nechať odležať 3-4 týždne a teda ho po tú dobu niekde skladovať. Následne zmiešať s pôdou a opäť nechať odležať.

Cenová náročnosť:

  • najmenší model na spracovanie 5,5kg denne stojí cca 1800 Euro

Viac o tomto spôsobe spracovania odpadu sa môžete dozvedieť napríklad tu: http://www.kuchynsky-odpad.sk/zaujimave-informacie-a-rady-ako-spracovat-kuchynsky-odpad-pomyje-priamo-na-vasej-prevadzke/

3. Kompostér do bytu - vermi kompostér

Pokiaľ nemáte komunitné kompostovanie ani nevlastníte reštauráciu, môžete kompostovať aj priamo v byte.

Pri kompostovaní v byte sa treba pripraviť na isté obmedzenia, ktoré to so sebou prináša. Keďže ide o biologický proces, zápachu alebo plesni sa dosť často nepodarí vyhnúť. Jedným z krásnych dizajnových riešení je vermikompostér. Princíp je jednoduchý – do príbytku umiestnite dážďovky, ktoré organický odpad zožerú a vyrobia z neho hnojivo.

Výhody vermikompostéru:

  • krásne a dizajnové riešenie do bytu
  • dážďovky nie sú hlučné
  • veľmi prirodzené spracovanie odpadu z ovocia a zeleniny

Nevýhody vermikompostéru:

  • riziko zápachu alebo plesní
  • náročnosť na miesto a starostlivosť, sú to živé zvieratká
  • je potrebné pravidelné kŕmenie dáždoviek 1-2x týždenne
  • rýchlosť spracovania – 100g dáždoviek denne spotrebuje 50g surového odpadu. Ak ho máte doma viac ako 50g denne, asi dáždovky nebudú stíhať. Alebo ich potrebujete mať aspoň kilo.
  • veľmi obmedzená skupina odpadu, ktorý sa dá takto spracovať – a to naozaj iba tepelne nespracovaný odpad z ovocia a zeleniny, nie slané ani mastné odpady.

Cenová náročnosť:

  • vrátane výbavy vás vyjde na približne 200 Euro

Viac o vermikompostovaní sa dozviete napríklad aj tu: https://kompostuj.me/2020/02/14/zaklady-vermikompostovania-kalifornske-dazdovky/

4. Kompostér do bytu – recyklátor FoodCycler

Ak si hovoríte, že škoda, že neexistuje zariadenie, ktoré by spájalo výhody všetkých uvedených riešení, tak máme pre vás dobrú správu. Takéto riešenie ponúka FoodCycler. Zariadenie nie je náročné na priestor, má pekný dizajn a dá sa vystaviť kľudne aj na kuchynskú linku. Spracuje akýkoľvek potravinový odpad v priemere za 6 hodín na sterilný nepatogénny substrát, ktorý môžete okamžite primiešať aj do pôdy. Má jednoduchú inštaláciu aj obsluhu a je cenovo dostupný.

Výhody kompostéra FoodCycler:

  • kompaktná veľkosť a krásny dizajn
  • sterilné a hygienické spracovanie akéhokoľvek potravinového odpadu bez obmedzení
  • tichá a bezzápachová prevádzka
  • spracovanie v priemere už za 6 hodín
  • jednoduchá inštalácia bez nutnosti pripojenia na kanalizáciu

Nevýhody kompostéra FoodCycler:

  • výsledný substrát neobsahuje baktérie, a teda jeho schopnosť pohnojiť je nižšia ako u klasického kompostu
  • raz za 4-6 mesiacov je potrebné meniť uhlíkové filtre

Cenová náročnosť:

  • FoodCycler stojí teraz 349 Euro

Viac o FoodCycler riešení si môžte prečítať tu:FoodCycler alebo ho zakúpiť priamo na FoodCycler eshope. 

V tomto článku sme si predstavili štyri najaktuálnejšie spôsoby kompostovania. Pre ktorú možnosť sa rozhodnúť? Stačí zhodnodiť vašu motiváciu, čo chcete kompostovaním dosiahnuť, posúdiť finančné možnosti a časovú či priestorovú náročnosť a určite si budete vedieť vybrať. Krásou vášho rozhodnutia je, že akékoľvek riešenie si vyberiete, bude to dobré rozhodnutie, lebo je to váš krok pre našu lepšiu budúcnosť.

Name (required)Email (required)Website

Pridaj komentár